Frivilliga Radioorganisationen

FRO Skåne Sydväst

Välkommen till FRO Skåne Sydväst

FRO Skåne Sydväst är en av landets sydligaste avdelningar, porten mot kontinenten, med Malmö som huvudort.

Vi erbjuder samband och radiokommunikation till kommuner, andra organisationer bl.a. hästtävlingar och motortävlingar.

Vi utbildar specialister i sambandstjänst till de två hemvärnsbataljoner som verkar i området.

I vår ungdomsverksamhet är ungdomar mellan 15 och 19 år välkomna.

 

bron1

 

FRO är en frivillig försvarsorganisation för Dig som är intresserad av radio- och datakommunikation. Svenska medborgare samt utländska medborgare bosatta i Sverige kan bli medlemmar.

Utan fungerande kommunikation är det svårt att leda en insats eller övning. I FRO finns kunskaper och resurser för att medverka till bra kommunikationer inom Försvarsmakten och inom samhällets krisberedskap.

Föreningsverksamheten är mycket livlig, oftast som regelbundna träffar med avancerad utbildning som ett viktigt inslag. De enskilda förbunden hjälper ofta idrottsklubbar och andra ideella organisationer med sambandsservice vid tävlingar och stora arrangemang. FRO har även bra och eftertraktad ungdomsutbildning, som utvecklar och förbereder ungdomarna för vuxenlivet.

FRO har mångårig erfarenhet i att öva och utbilda för att kunna förstärka med sambandsresurser, där det behövs t ex vid större olyckor, skogsbränder, eftersök mm. FRO har egen materiel och utbildad personal, som är samövade.

Våra uppgifter sammanfattas i vår slogan: ”Radio, tele och data i samhällets tjänst”.

FRO Skåne Sydväst innefattar kommunerna; Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge, Lund, Eslöv, Burlöv, Lomma, Staffanstorp och Kävlinge.

Har du några frågor kan du vända dig direkt till vår Facebooksida eller mejla till FRO Skåne Sydväst.

Läs mer om oss på: fro.se

Reparation av Ra200

FRO och SSA har årligen AM-test 1a lördagen i februari respektive augusti. Jag (Thorbjörn Karlsson) och Nicklas Jönsson tänkte att det skulle vara kul att använda en gammal Ra200 då det är en ren am-station. Efter en del letande efter delar och utrustning, kom vi fram till att det får vi nog göra nästa gång.

Det är inte bara en låda som på en modern radio.

 200mc

Lennart Bruhn fick höra våra idéer och han tyckte det lät som en kul grej. Han har en Ra200 och avdelningen har en komplett, så det skulle vara enkelt att felsöka.
Lennart och jag letade reda på dokumentation, en hel del hade vi redan i våra förråd.
 
Vi tog hem varsin radiostation.
Enligt konstens alla regler ska sändarenheten och mottagarenheten bakas i 50 grader i två timmar. 
Efter att ha tagit av ytterhöljet och fuktindikator så åkte delarna in i ugnen (det luktade lite konstigt). När de var färdiggräddade så togs de ut varma och goda, efter att ha fått svalna i några minuter så sattes höljet på igen. Under tiden åkte fuktindikatorerna in i en timme i 100 grader.
 mot200front
 
Vi träffades sedan för att få liv i grejerna. En omformare 102 som jag ställde in för drift med 12v batteri. Lennart hade ett hemmagjort kraftaggregat för drift med 12v, båda fungerade fint.
Jag startade "min" radio och det började brusa, lyckan var fullständig men varade kort efter ca 3 minuter så dog min mottagare. Tusan också inget att göra bort till förrådet och hämta en till som inte var bakad.
 
Den fungerade fint. Jag lärde mig att kalibrera och tona in mottagare och sändare.
 
Lennarts radio fick vi problem med, mottagningen fungerade fint men den sände inte, det fanns ingen bärvåg.
 
Vi började med att kontrollerade glödspänning till alla rör och drivspänning, Vi använde en gammal spänningsprovare som nog togs fram för att reparera och felsöka RA 200 se bild, den fungerade fint.
 
ra200voltmeter 
Alla drivspänningar fanns där men inte glödspänningar och vi hade ingen bärvåg. Manualen säger att det ska vara en utspänning på minst 6v vid frekvens 2,800khz, det hade vi inte,  vi tittade i schemat och kunde följa var där skulle vara glödspänning för att rören skulle fungera. Vi upptäckte snart att en kontaktor SM relä K204 kunde vara boven i dramat, just den kontaktorn satt olämpligt till bakom andra grejor, så vi fick skruva loss en del komponenter för att komma åt. Vi rengjorde kontaktytorna och använde kontaktspray för att det skulle bli så rent som möjligt. Sen fick vi glödspänning till VFO och mikrofonförstärkare rör, de rörens glödspänning ligger i serie så om det första röret inte fungerar så fungerar inte det sista.
Vi test körde radion igen och spänningarna var där, vi hade medhörning i handmikrotelefonen. vi gick vidare i reparations manualen.
 

delar ra200

 
 
Enligt manualen så ska man testa de olika frekvensbanden, vi upptäckte att det två band fungerade men inte de andra två. Tillbaka till schemat, elektrikerns bästa vän, vi kom fram till att det måste vara något i VFO:n, det finns en mikrobrytare S201 som påverkas av sändarens  frekvenområdesvred om inte den slår om så ändras inte oscilatorfrekvensen till 2-2,8 Mhz.
 
ra200schema
 
I manualen så står det att VFO:n inte får öppnas utan ska sändas till verkstad, det står " Trimning av eller ingrepp i de förseglade VFO - enheterna får göras endast vid central verkstad (undantag rörbyte). En felaktig VFO - enhet skall således bytas ut. " Vi kom fram till att de skulle nog få sig ett gott skratt på centrala verkstan om vi sände in VFO - enheten.
Vi bröt plomberingen och delade VFO - enheten, långt nere i den så finner vi den lilla mikrobrytaren, vi kan se den lilla armen som ska påverka brytaren och den rör sig fint. Vi mäter på brytaren om den fungerar som den ska, den verkar ha fastnat,, vi provar att komma åt det lilla stiftet på brytaren och på det viset se om den kan börja fungera. Mycket riktigt den hade bara fastnat, lite kontaktspray så fungerade den igen.
 
mottagare200
 
Vi satte ihop VFO:n igen och testade de olika frekvensområdena den verkade fungera fint i både sändning och mottagning, vi kunde höra varandra bra.

Lennart

 
 
Det var mycket kul att arbeta med Lennart och laga dessa gamla radiostationer. Vi lärde oss väldigt mycket.  Vi kommer att gå igenom de andra mottagarna som vi har, dels för att det är kul att lära sig hur de fungerar, men även att få dem till att fungera och ta tillvara på en del radiohistoria.
 
Thorbjörn Karlsson
12309
SM7YTN
 

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök